Logo Casa Maria

Logo Casa Maria

woensdag 31 oktober 2012

Allerzielen " El Dia de los Muertos"


   

2 november is in Mexico een nationale feestdag “De Dag van de Doden”

Volgens de traditie wordt er van de doden verwacht de levenden te bezoeken en hun speciale gasten voor die avond te zijn. Het is een combinatie van oude Indiaanse gebruiken en Katholieke tradities van het middeleeuwse Spanje.

Men gelooft dat op 1 november de zielen van alle overleden kinderen terug naar huis komen en op 2 november de zielen van de volwassenen. Op 1 november worden er kaarsen en wierook aangestoken om de weg naar het familiealtaar te verlichten zodat de zielen de weg kunnen vinden.

Men viert deze dag door het kerhof te bezoeken, dit is altijd een feestelijke gebeurtenis, er worden offers meegenomen zoals pan de muerto (brood van de dood), eten, drinken, bloemen en kaarsen.

In veel huishoudens worden altaars gemaakt voor de overleden familieleden of vrienden. Een traditioneel altaar wordt versierd met een soort oranje goudsbloem, doodshoofden van suikergoed, pan de muerto, en het lievelingseten en drinken van degene aan wie het altaar is opgedragen. Men gelooft dat zij spiritueel van het eten genieten.